Inspirerende vrouwen 5; leer om te leven en leef om te leren

 

Jaqueline Admiraal was een jaar of 2 toen ze voor het eerst geconfronteerd werd met beklemmende angst/paniek. Ik zat naast mijn moeder en mijn moeder lag op de grond. Ze had een overdosis genomen, en ik kan me nog herinneren dat ik aan het huilen was en dat ik haar zag liggen op de grond. Ik voelde me zo bang.

 

Wat merkte je toen? Ik kreeg last van ontzettende paniek/angst en moest veel huilen.

 

Hoe erg was jouw 1e angstaanval op een schaal van 1 t/m 10? Ik denk wel een 9.

 

Wat is voor jou het verschil tussen angst en paniek? Dat is een lastige, angst is verlammend. Ik krijg dan door de angst een bewustzijnsvernauwing. En dat heb ik nog nooit met een paniekaanval gehad.

 

Hoe is dat tegenwoordig voor je qua overvallen worden door angst/paniek? Ja, elke dag door angst veroorzaakt doordat ik in mijn leven zoveel trauma heb gekend. Daardoor ben ik elke dag wel bang dat figuurlijk het dak instort zeg maar. Ik voel me dus elke dag onveilig en dat maakt mij angstig

 

Lees verder

 

Texel Ronald van Wijk

 

Wat heb je van de aanvallen geleerd? Ja, ik spreek mezelf zeg maar toe, door inner-speak om mezelf weer rustig te krijgen. Dan let ik op mijn ademhaling, of die laag genoeg zit en ik drink water of ik zet muziek aan of ga even wat anders doen. Ik haal mezelf uit de situatie.

 

Waar komt die wijsheid van lage ademhaling vandaan? Dankzij mijn jarenlange klassieke zang op de muziekschool. Ik merkte dat ik rustig werd door lage ademhaling.

 

Hoe gaat het nu met je? Het gaat goed, ik ben evenwichtig. wel nog wat bangig, maar ik voel me stabiel.

 

Welke persoonlijke wijsheid zou je met de lezer willen delen, betreffende angst/paniek? Een algemene wijsheid van vroeger, leer om te leven en leef om te leren. Met je situatie zien te dealen, als leerproces. Angst is geen constante.

 

Welke vraag is nog nooit aan jou gesteld en wat zou daarop jouw antwoord zijn? Een enorm gelach van Jacqueline en ze legt uit dat er bijvoorbeeld nog nooit aan haar is gevraagd of ze met iemand wil trouwen. Toch zou mijn antwoord Nee zijn, ik vind het zo wel goed!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.