Inspirerende vrouwen 4; een totaal verlammende angst

‘Panicootje’-Instagram

Leestijd 2 minuten

 

Wanneer ik voor het eerst werd geconfronteerd met heftige paniek weet ik niet precies. Als ik terug kijk naar jaren terug heb ik heel vaak paniekaanvallen gehad, maar wist ik toen niet wat het was. Mijn eerste bewuste paniekaanval was een paar jaar geleden en deze vond plaats in de supermarkt. Tot op de dag van vandaag heb ik deze angst nog steeds, weliswaar teruggedrongen tot 1 supermarkt waar ik niet alleen heen durf, zo heftig was toen mijn aanval.

 

Wat merkte je toen?

Een totaal verlammende angst, mijn benen stonden vast, ik dacht flauw te gaan vallen, het geluid viel weg, ik begon te trillen en wilde maar één ding en dat was weg. Nu meteen!

 

Hoe ging je met die aanvallen om?

Destijds was mijn manier van omgaan vluchten. Ik heb heel lang die supermarkt bijvoorbeeld vermeden en op een zeker moment durfde ik helemaal niet meer alleen naar geen enkele supermarkt. Ik maakte mijn angst dus nog groter.

 

Lees verder

 

Hoe erg was die 1e angst aanval, op een schaal van 1 t/m 10?

Oei, lastige vraag. Hoe heftig het ook is, dan zal ik het niet een 10 geven. Ik heb voor hetere vuren gestaan, maar ik denk dat ik hem een 8 zou geven.

 

Wat is voor jou het verschil tussen angst en paniek?

Angst is voor mij hetgeen waar ik heel bang voor ben. Angst is waar ik soms dingen voor laat . Dan verkies ik het veilige pad. Paniek is hetgeen wat bij mij de angstaanvallen doet triggeren. Ik zie voor mijzelf dus paniek als iets wat leid tot een angstaanval. Ik heb dus ook adhd en soms is het zo druk in mijn hoofd. Dan raak ik weleens in paniek..

 

Wordt je tegenwoordig nog wel eens overvallen door angst of paniek?

Ja, vorig weekend nog tijdens een bezoekje aan de dierentuin

 

Wat veroorzaakt/veroorzaakte volgens jou je angst en paniekaanvallen?

Mijn adhd is een grote leverancier van angstaanvallen en ptss. Daarnaast ben ik een supergevoelig persoon en trek mij teveel aan wat anderen van mij vinden. In tijden dat ik mij onzeker voel zijn de aanvallen ook meer en heftiger.

 

Wat heb je vooral geleerd van de aanvallen?

Ik kan daar eerlijk gezegd niet een mooi antwoord op geven. Ik zou iets kunnen zeggen dat het altijd erger kan of dat ik mezelf leer kennen, maar ik kan eigenlijk niks vinden wat ik van de aanvallen heb geleerd dan dat het heel bot gezegd heel k*t is…

 

Hoe gaat het nu met je?

Het gaat op dit moment goed vind ik. Ik sta nog niet waar ik wil zijn, maar ik boek vooruitgang en word op vele manieren bijgestaan en geholpen. Ik vind het heel eng om zoveel bezig te zijn met waar ik last van heb. ik heb er wel vertrouwen in dat het goed komt.Welke persoonlijke wijsheid zou je met de lezer willen delen?

 

Je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn mensen die je willen en kunnen helpen. Je moet alleen om hulp willen/durven vragen. Daarnaast is accepteren dat het soms niet zo goed gaat belangrijk. Altijd maar blijven vechten en er tegen in willen gaan levert uiteindelijk niks op. Accepteren, leren en leven…

 

Welke vraag is je nog nooit aan jou gesteld en wat is jouw antwoord daarop?

Eh, dat is een goeie vraag. Wil je met me trouwen is me nog nooit gevraagd, haha nee gekkigheid. Meestal wanneer ik mensen vertel over waar ik last van heb proberen ze vaak in eerste instantie oplossingen te vinden voor me. Heel praktisch eigenlijk. ze komen met tips aan. Allemaal heel lief maar het zijn vaak dingen die ik al heb geprobeerd. Wat me nooit gevraagd is wat de last nou eigenlijk met mij als persoontje doet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.