Flikker toch op met al die angsten!

‘De Adriaan’ Haarlem

Clear-your-Fear, hier direct toepasbaar 34 bevrijdende tips gedachtes en inzichten om je angsten de baas te worden. Benoem, verbrand, verklein je angst en bedenk een anti-angst tekst. Bijvoorbeeld; Ik ben niet mijn angst. Angsten vreten al je energie weg. Ze beheersen heel je leven. En ik kan het weten. Een groot gedeelte van mijn leven stond in het teken van angst en paniek aanvallen. Totdat het hyperventileren, als gevolg van die panische angsten, mij zo uitgeput had dat ik letterlijk om hulp schreeuwde. En lucky me ik leerde in 2000 mijn liefde van mijn leven José kennen. Zij heeft mij onvoorwaardelijk lief, wat een opluchting, wat een wijsheid. José heeft mij gehoord.

Boerderij getransformeerd naar Artfarm

Ik wist toen nog niets van de bipolaire stoornis waar ik regelmatig last van bleek te hebben. Die diagnose is pas in oktober 2011 gesteld. Toen ging er na veel vallen en opstaan een wereld van ‘adem-mogelijkheden’ voor me open en kreeg ik mijn ademhaling definitief in balans. Samen met de liefde van José en mijn kinderen heb ik mijn zin in het leven hervonden.

Heel af en toe komt er een lichte angst opzetten, maar dat is altijd in indrukwekkende situaties. Ik heb mezelf inmiddels zo getraind dat ik de angst/paniek altijd weer weet op te laten lossen. Iedere dag doe ik bijvoorbeeld minstens 2 powernaps van maximaal 10 minuten. Na de lunch en na het avondeten even wegzakken en dan direct opstaan en met een activiteit aan de slag.

Het onderbreken levert me zo vaak heldere inspiratie op. De wetenschappers hebben niet stil gezeten, en hebben inmiddels aangetoond dat door even pauzes te nemen, een netwerk van hersencellen achter in je hoofd die voor je inspiratie en ideeën zorgen, zichtbaar veranderen. Ze groeien als het ware minuscuul. Het pauzeren is voor mij ook noodzakelijk om alle indrukken op mijn eigen tempo te kunnen verwerken. Dit om overprikkeling en daarmee angstaanvallen, te voorkomen.

hout van een 100 jaar oude kastanjeboom cadeau gekregen

De liefde en onder andere de ademtherapie hebben me mijn leven terug gegeven. Wat was de ademtherapie verschrikkelijk eng in het begin. Ik werd uit mijn ‘comfortzone’ getrokken, maar langzaam aan verbeterde mijn levenskwaliteit. De begeleiding bij het weer opnieuw bewust leren ademen, was geweldig. de begeleiders waren ervaringskundigen. Zij wisten precies waar ik doorheen ging.

Tussen de ademsessies door ben ik als extra afleiding een materiaal gaan zoeken waar ik graag mee zou willen werken, maar wel in contact met de natuur. Ik zag het ruwe hout, voelde mogelijkheden en was verkocht. Beeldhouwen met hout, het is mijn lust en mijn leven geworden. Bewust ademen en ruw hout bewerken in de natuur is voor mij als zuurstof, als innerlijke noodzaak geworden.

Ik heb mijn leven inmiddels optimaal afgestemd op het verwezenlijken van mijn droom; Tijd doorbrengen met mijn dierbaren, schrijven, interviewen en coachen. Er zijn voor jou!

Wat kan ik voor jou betekenen?

Alle tips gedachtes en inzichten zijn gebaseerd op meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van sociaal therapeutische coaching. Deze ervaring heb ik met veel passie opgebouwd, en ik ben nog steeds met plezier lerende.

Sociaal therapeutische coaching is een dynamische manier van coachen. In alle fases van je leven inzetbaar als krachtige tool voor het krijgen van inzichten. In plaats van alleen maar praten gebruik je voornamelijk je handen om bijvoorbeeld met 4 gereedschappen je ruwe rozenhout te bewerken. Tijdens deze manier van coachen draait het steeds weer om je proces, meer dan het doel alleen. Zie ook de Boom Shout Challenge!

Centraal bij eventuele angstaanvallen staat je bewuste ademhaling vanuit je onderbuik. Via je mond 4 tellen inademen en langer dan 4 tellen via je mond uitademen. Jij bepaald je ademhaling, het ademen moet voor jou ontspannen voelen.

de Eenhoorn aan het Spaarne in Haarlem

In jouw proces van doen, meer dan praten alleen, ga je vergissingen maken. Deze vergissingen kunnen je verder in je proces weer grandioze inzichten geven. Ik heb zoveel last van zogenaamde faalangst gehad. Voelde me super onzeker en kreeg blackouts als ik bijvoorbeeld op school moest presteren. Examentijd was voor mij een meer dan gemiddelde hel op aarde.

Ik scoorde om de examens heen hoge cijfers, maar zat stijf van angst in de zaal, als ik examen moest doen. Op school vertelden ze dat ik last had van faalangst. Maar ik herkende me niet in die omschrijving. En hoe komt het dan dat ik in één keer slaagde voor mijn theorie rij examen en mijn praktijk rijexamen in 18 lessen ook in één keer haalde?

het molentuig om boomstammen te zagen

Voor mij heeft dat met motivatie te maken. Door school raakte ik niet gemotiveerd, integendeel ik vond het voornamelijk zonde van mijn tijd al die vastgestelde roosteruren. het hele proces van het behalen van mijn autorij-examen heeft me vanaf de 1e minuut tot het einde geboeid.

Verder ontwikkelde zich rond mijn 18e een straatvrees. Stijf van de angst stond ik op een gegeven moment voor de deur. Ik durfde niet naar buiten, bang dat ik dood zou gaan.

Controle, controle en nog eens controle willen houden over mijn levenssituties. In plaats van meebewegen met het leven ontwikkelde zich bij mij een controledrang. Ik werd een controlefreak. Maar ik heb helemaal niets in de hand, laat staan controle over mijn leven. Er kwam op zeker moment zelfs letterlijk niets meer uit mijn handen, een bijna apathisch gevoel. Dat heeft me er lange tijd van weerhouden om voluit te leven.

Vrijheid betekent alleen maar dat je niets meer te verliezen hebt. Erkenning en waardering heb je niet langer meer nodig. Welkom! Ik ben niet mijn gedachten, dus ook niet mijn angst. Toch kon ik soms zo bang zijn voor iets, hoe onlogisch of onredelijk ook, dat het me verlamde. En hoe meer ik mijn angst voedde, hoe groter de invloed ervan op mijn leven. Op dit moment verzamel ik angst en paniekervaringen. Zo ontstaat een lotgenoten en betrokkenen boek vol hoop en herkenning. DEEL ook jouw ervaringen met angst en paniek. Dat zou geweldig moedig zijn. Discretie is uiteraard verzekerd! App of bel nu naar 06 – 37 48 59 41. Mijn naam is René Booms.

Het toverwoord is Relativeren. En het materiaal dat mij leven een verdiepende dimensie heeft gegeven, is Hout. Het verzamelen van ruw hout, het ontdekken hoe ik het materiaal het beste kon bewerken. Beeldhouwen vooral met hout, ik snapte er in het begin geen bal van. Hoe en met wat voor gereedschappen kan ik aan de slag met de diversen soorten hout.

binnenwerk van de Eenhoorn

Uiteindelijk zijn twee molens in Haarlem medebepalend geweest op het levenskruispunt waar ik toe voor stond. Welke kant wil ik op? Welke richting maakt me weer gelukkig? De houtzaagmolen ‘De Eénhoorn’ aan de rivier het Spaarne en het mogen deelnemen aan het herbouw-team van stadsmolen de Adriaan, ook liggend aan het Spaarne en die in 1936 door brand werd verwoest. Omdat ik zo geboeid werd door het ambachtelijke zagen lukte het mij om iedere zaterdag als vrijwilliger naar de molens te gaan. Mijn straatvrees verdween op die momenten als sneeuw voor de zon.

Het team bij beiden molens bestond uit jonge en oude mensen. Man en vrouw. Van hun leerde ik om op mijn ademhaling te letten. Niet hoog, maar vanuit je buik ademen. Ik bleek voortdurend te hyperventileren, zonder dat ik het door had.

Het bizarre van het hele houtverhaal is niet dat zij mij van horen zeggen, dure ademhalings- therapiën adviseerde. Nee, ze hadden het helemaal niet over hyperventilatie. De sfeer was gewoon heel intiem. Ik mocht volledig mezelf zijn en ik leerde rust te ervaren.

zaagslede van de Eenhoorn

Mijn molencollega’s hebben me toen, zonder dat ik me daar in 1e instantie van gewaar was, de pioniers van de latere powernaps. De powernaps die mij het plezier en gedrevenheid weer hebben teruggegeven. De naps en eigenlijk dus de magie van efficiënt nietsdoen, zij hebben mij m’n authenticiteit en onbevangenheid weer teruggegeven.

Al die magische rust is eigenlijk niets anders dan even niet druk met iets bezig zijn. Ik ben dan kalmpjes naar een punt in de verte aan het staren en liet mijn gedachten de vrije loop. Of ik dronk een borreltje of een kop koffie tussen de houtbezigheden door.

rechts van de foto bevond zich onze werkplaats waar we de houten onderdelen voor de bouw van de Adriaan door ons werden gemaakt.

Tijdens dat efficiënt nietsdoen hadden we de meest inspirerende gesprekken met elkaar. Over allerlei levens en materiaalzaken. Ik leerde hoe de gereedschappen te gebruiken en hoe ik houtsoorten kon onderscheiden. Oud en jong en jong en oud gezamenlijk een doel, dat zeker. Maar hoe, wanneer, wat en met wie we uiteindelijk de restauratie tot een eind brachten, deed er veel minder toe, dan het groepsproces waar we aan deelnamen. Wat een super leerzame tijd. En ik overwon mijn faal angst en mijn straatvrees en ik zei hardop; “En nou opgeflikkerd met die angsten”

In de Houttuin

Zullen we ergens een kop koffie gaan drinken en kijken wat je nodig hebt om weer voluit te mogen leven van jezelf? 06 – 37 48 59 41

2 comments

  1. panico schreef:

    Mooi verteld, handige tips! 👍

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com
%d bloggers liken dit: