LEVENS-ELIXER!

Er is veel aandacht voor de emancipatie en de ontwikkeling van de vrouw. Maar hoe zit het met de man? Het beeld van de macho alfaman is aan verandering toe, betoogt columniste Maartje Laterveer. Niet alleen voor de vrouw: ook voor de man.

“Het beeld van de alfaman, de macho, de leider, staat voor dominantie. Voor controle, voor onafhankelijkheid”, zegt Laterveer. Ons beeld van de man is volgens haar gewoon een sociaal construct. “Net als vrouwelijkheid. Vrouwelijkheid heeft door allerlei feministische golven een andere identiteit gekregen en dat is bij mannelijkheid niet gebeurd”, zegt Laterveer. Het heersende beeld van wat het is om een man te zijn is dus eigenlijk niet geëvolueerd.

Tegenreactie

“In tegenreactie op de aandacht voor vrouwenemancipatie en de gelijke positie voor de vrouw zie je dat mannen voelen dat ze in het gedrang komen. Ze reageren daar verschillend op, maar één van de reacties is aanvallend. Er is een enorme club boze mannen, onder leiding van mannen als Jordan Peterson”, die Canadese psycholoog. Wat mij opviel is dat hij heel veel jonge mannen inspireert omdat hij ze bevrijdt. Hij laat ze weer man zijn.”

“Ik vraag me dan af hoe meneer Peterson weet wat het is om man te zijn”, werpt Laterveer tegen. “Ik denk dat er heel veel andere definities van de man zijn, die niet voorkomen in het vocabulaire van Peterson.

Meer aandacht

Eigenlijk hebben mannen ook een soort emancipatiegolf nodig, meent Laterveer, en zou er meer aandacht voor dat andere beeld van de man moeten zijn. “In de jaren ’70, toen het feminisme opkwam was er ook een beweging die opkwam voor de bevrijding van de mannen, in navolging van de bevrijding van de vrouwen.” Daar zie je nu echter nog weinig van. Volgens Laterveer hebben mannen ook last van dat stereotype van wat een man is. En jammer genoeg is daar weinig aandacht voor. “Ik denk dat je mannen daarmee een groot tekort doet”, zegt Laterveer.

“We hebben allemaal last van onbewuste vooroordelen. Er zijn genoeg mannen die niet als ‘de sterke leider’ door het leven willen gaan en niet tachtig uur willen werken. Die wél over hun gevoelens willen praten en een goede vader voor hun kinderen willen zijn. We zouden er allemaal bij gebaat zijn als we meer als mens werden gezien en niet als het stereotype plaatje van dé man of dé vrouw.”

Tot zover Laterveer!

Dat wat nu volgt wil ik vanuit mijn hart met jou als mens delen…

1. Mijn angst, leidt tot een angst vrij en avontuurlijk leven voor jou

https://renebooms.nl/jij-angstvrij/

survival VV Berkenbos

2. Mijn boek, daagt jou uit jouw levensverhaal te gaan schrijven

https://renebooms.nl/2019/01/03/autobiografie-bipolair/

José en René genieten aan het strand

3. Mijn lezing, nodigt jou uit om te spreken over jezelf, zodat jij weer anderen inspireert

https://renebooms.nl/2019/03/04/storytelling-seminars-now/

deel jouw levensverhaal en geef anderen hoop en herkenning

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com
%d bloggers liken dit: